9+1 ταξίδια, μόνος σου!!




Καμιά φορά είναι προτιμότερο να ταξιδεύεις μόνος. Γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξανασυστηθείς στον εαυτό σου, αλλά και να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους. Να τολμήσεις καινούργιες εμπειρίες και να δεις τον κόσμο ανεπηρέαστος. Να κάνεις εντέλει "ό,τι θέλεις". Αυτοί είναι οι δώδεκα καλύτεροι προορισμοί για solo ταξιδιώτες.

Δεν είναι λίγοι οι ταξιδευτές που επιμένουν ότι το να ταξιδεύεις μόνος είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις τον πλανήτη. "Ταξιδεύεις μόνος από επιλογή", λένε, "γιατί θέλεις ν' ανακαλύψεις τον κόσμο χωρίς να επηρεάζεσαι από τα γούστα, τις προτιμήσεις, ακόμη και τις προκαταλήψεις του φίλου ή του συντρόφου σου. Επιπλέον, σου είναι πιο εύκολο να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους". Κάπως έτσι, ένα μοναχικό ταξίδι μπορεί εύκολα να γίνει ταξίδι αυτογνωσίας.

Ευνόητα, όταν είσαι μόνος μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη μέρα κάνοντας ηλιοθεραπεία ή εντρυφώντας με την ησυχία σου στα εκθέματα ενός μόνο μουσείου. Να κάνεις με τις ώρες ηλιοθεραπεία σε μια παραλία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή να ενωθείς με μια ομάδα αγνώστων που σκέφτονται ακριβώς όπως εσύ, σε μια οργανωμένη πεζοπορία στα Ιμαλάια.

Εσύ διαλέγεις. Το μοναχικό ταξίδι είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, όπως να διασχίσεις με ποδήλατο τη νοτιοανατολική Ασία ή να επισκεφτείς μια ευρωπαϊκή πόλη για να κάνεις spa. Εμείς σου δίνουμε μια πρώτη λίστα με προορισμούς, βασίζοντας την επιλογή μας σε τρία στοιχεία: πρώτον, στο κατά πόσο ο κάθε προορισμός είναι ασφαλής. Δεύτερον, στο κάτα πόσο ο προορισμός είναι οικονομικά προσιτός. Και τρίτον, στο κατά πόσο ο προορισμός είναι ένας χαρούμενος τόπος. Μην παραξενεύσαι. Είναι σημαντικό, στη χώρα όπου θα πας να νιώθεις ευπρόσδεκτος και να μπορείς να επικοινωνήσεις με τους κατοίκους της - έστω και σε μια γλώσσα που μιλάς για πρώτη φορά στη ζωή σου. Να μπορείς να κοινωνήσεις την κουλτούρα τους και να μη νιώσεις ούτε για μια στιγμή ξένος.

Κόστα Ρίκα

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, η "Πλούσια Ακτή" είναι, σύμφωνα με το Global Peace Index και το Happy Planet Index, η πιο ασφαλής και ταυτόχρονα η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Είναι μάλιστα το μέρος το μέρος που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών για το πρώτο τους ταξίδι περιπέτειας. Αυτοί οι ίδοι επιστρέφουν ξανά και ξανά για να κάνουν rafting στον ποταμό Reventazon, να έρθουν αντιμέτωποι με τα κύματα στο Malpais (αγαπημένη παραλία των απανταχού surfers και μία από τις δέκα ομορφότερες στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes), ή να εξερευνήσουν το ηφαίστειο και τα geyser του Εθνικού Πάρκου Rincon de la Vieja καβάλα σε άλογο. Ή απλά για να χαλαρώσουν σε μία από τις εκατοντάδες παραλίες στον Ειρηνικό και να μείνουν σε ένα μικρό, οικονομικό ξενώνα. Μία από τις λίγες χώρες χωρίς ένοπλες δυνάμεις, η Κόστα Ρίκα δίνει ένα νέο νόημα στις λέξεις "φιλειρηνική χώρα".

Πώς θα πάτε: με Iberia στην πρωτεύουσα San José (μέσω Μαδρίτης).

Διαμονή: από € 45 σε μονόκλινο στην πρωτεύουσα San José έως € 170 σε παραθαλάσσιο, πεντάστερο resort στο Malpais.


Βιετνάμ

Ή πόσο μεγάλη είναι η διαφορά με το πέρασμα μιας-δυο γενεών. Αυτή η χώρα που σπαράχθηκε από τον πόλεμο κατατάσσεται πλέον ως ένας από τους πιο φιλικούς προορισμούς στον πλανήτη, χάρη στον ανεκτικό χαρακτήρα των κατοίκων της. Το εθνικό χαρακτηριστικό τους είναι ο οπτιμισμός κι αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή. Νοικιάστε ένα ποδήλατο, προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξερευνήστε την πυκνή ζούγκλα και τις ονειρικές ακτές. Νοικιάστε ένα μοτοποδήλατο και γνωρίστε μία προς μία τις παρθένες παραλίες του νησιού Phu Quoc. Ή επισκεφτείτε τους ναούς και τις παγόδες του Hue, πολιτισμικού και πνευματικού κέντρου της χώρας. Για να γνωρίσετε τους κατοίκους της πρωτεύουσας Ανόι, ξυπνήστε νωρίς και πηγαίνετε για τάι-τσι στη λίμνη Hoan Kiem.

Διαμονή: από € 12 το μονόκλινο σε ξενοδοχείο δύο αστέρων μέχρι € 145 σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Ανόι. Από € 19 μέχρι € 125 το μονόκλινο σε πολυτελές θέρετρο στο νησί Phu Quoc.

Λάος

Η Μέκκα των μοναχικών ταξιδιωτών. Όπως και το Βιετνάμ, το Λάος είναι μια χώρα που έζησε τα φρικτά δεινά του πολέμου για να αναδειχτεί μετά το τέλος του σε ειρηνικό παράδεισο. Σε αντίθεση, όμως, με το Βιετνάμ, κατόρθωσε να διατηρήσει πολλά στοιχεία της αρχέγονης κουλτούρας του και να περισώσει το περιβάλλον του, που παραμένει ένα από τα πιο άθικτα της νοτιοανατολικής Ασίας. Κάντε ένα ταξίδι με ποταμόπλοιο στον ποταμό Mekong, ζήστε τη χαλαρή ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας Vientiane ή επισκεφτείτε την ιστορική βασιλική πόλη Luang Prabang, ένα από τα σπουδαιότερα βουδιστικά κέντρα της χώρας. Ακόμη καλύτερα, κανονίστε να μείνετε μερικές ημέρες σε ένα από τα χωριά, για να βιώσετε την αυθεντικότητα ενός ταχύτατα ανερχόμενου προορισμού.

Πώς θα πάτε: με Emirates στη Vientiane (μέσω Ντουμπάι).

Διαμονή: από € 45 το μονόκλινο σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο έως € 110 σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Vientiane.

Μαλαισία

Έχοντας κερδίσει επάξια τη φήμη της ασφαλούς, σταθερής και μάλλον συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας, η Μαλαισία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού εξωτικού προορισμού για μοναχικούς ταξιδιώτες. Ωστόσο, η μαλαισιανή, η κινέζικη και η ινδική κουλτούρα που τόσο πρόθυμα αναμειγνύονται στην πικάντικη κουζίνα της χώρας, συναντιούνται εξίσου απολαυστικά στο Βόρνεο, στην αντίπερα όχθη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Σίγουρα σας περιμένουν πολλές περιπέτειες στις ζούγκλες του τρίτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο (το οποίο μάλιστα είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε τρεις χώρες: το Μπρουνέι, την Ινδονησία και τη Μαλαισία), όπου θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ουραγκοτάγκους και τα μέλη διάφορων φυλών. Κατά τα άλλα, στη Μαλαισία μπορείτε να μείνετε σε οικονομικά πεντάστερα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ ή σε παραθαλάσσια θέρετρα. Και, μετά, να διασχίσετε τη θάλασσα για να περάσετε μερικές ημέρες σε ένα παραδοσιακό πασσαλόπηκτο rumah panjang στην επαρχία Sarawak του Βόρνεο.
Πώς θα πάτε: με Egypt Air στην Κουάλα Λουμπούρ (μέσω Καΐρου).

Διαμονή: από € 12 σε παραδοσιακό οίκημα rumah panjang στην επαρχία Sarawak έως  € 66 σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Κουάλα Λουμπούρ.
Χιλή

Είναι η φύση της που κάνει τη Χιλή τόπο ιδανικό για ανθρώπους που ταξιδεύουν μόνοι.

Προσφέροντας πεζοπορίες και ορειβασίες στην Παταγονία αλλά και εξερεύνηση των ηφαιστείων και των θερμών πιδάκων στην έρημο Atacama (το πιο ξηρό μέρος του κόσμου), η Χιλή είναι ένα αληθινό πάρκο περιπέτειας μήκους 6.400 χιλιομέτρων. Το χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι σε resorts όπως το Portillo, που διαθέτει ένα και μοναδικό lodge, όπου όλοι γίνονται μια παρέα. Το καλοκαίρι, θα κάνετε καγιάκ κατά μήκος των ακτών της νήσου Chiloé, του μεγαλύτερου νησιού στη Νότια Αμερική. Η πρωτεύουσα Σαντιάγο είναι φιλική και μπορείτε να την εξερευνήσετε εύκολα, χάρη στο πολύ καλό υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο. Εκείνο όμως που θα σας κερδίσει είναι η φιλική διάθεση των Χιλιανών: μπορεί, ας πούμε, να βρεθείτε, εντελώς αναπάντεχα, προσκεκλημένοι σ' ένα οικογενειακό asado (μπάρμπεκιου): το να γίνετε μέλος μιας ντόπιας οικογένειας πρέπει να είναι ο ορισμός της φιλικής χώρας.

Πώς θα πάτε: με Alitalia στο Σαντιάγο (μέσω Ρώμης και Παρισιού), από € 1250 μετ' επιστροφής, μαζί με τους φόρους.

Διαμονή: από € 55 σε boutique ξενοδοχείο έως € 200 σε πολυτελές πεντάστερο στο Σαντιάγο και από € 85 για διαμονή σε resort στην έρημο Atacama.


Πηγή: http://www.travelstyle.gr